Правила безпечного відпочинку на пляжі - що потрібно пам'ят

Комфортний номер в готелі та інфраструктура дуже важливі критерії, на які звертають увагу люди, плануючі свою відпустку на узбережжі Чорного моря. 

Не останню роль в організації якісного відпочинку грає безпека і комфорт рекреаційних зон, але багато що залежить і від самих туристів.

Вода – стихія: 10 "заповідей" моря, які не можна порушити

Запорукою безпечного відпочинку є дотримання основних правил поведінки на воді. До їх числа входять заборони й попередження, які, як мовиться, написані кров'ю. Одно з них свідчить, що порятунок потопаючих в руках самих потопаючих.

Правило 1

Не купайтеся в стані алкогольного сп'яніння. Згідно зі статистикою рятувальників, у 80% людей, які загинули від утоплення у водоймах, в крові виявляється алкоголь. Навіть нешкідливе, на перший погляд, пиво, яким багато хто вважає за краще угамовувати спрагу на пляжі, може стати причиною порушення в організмі.

Людина, яка починає потопати, зазвичай дезорієнтована внаслідок порушення в ЦНС, викликаною дозою алкоголю, не може розсудливо оцінити свої можливості та ситуацію. Нерідко виявляється, що тонути люди починають практично біля берега, але в потрібний момент не можуть подати знак або зробити дії, які можуть врятувати життя. Небезпекою алкоголю є і те, що після прийому великої дози, хилить в сон. Спати під променями сонця в стані сп'яніння також неприпустимо, як і купатися в морі: сонячний удар і опіки приносять значний ущерб здоров'ю.

Правило 2

Не можна купатися в морі й у водоймах самостійно і заходити у воду вночі. Нічні запливи, уранішнє купання з першими променями сонця або бажання усамітнитися у безлюдному місці – не найкращий спосіб відпочинку на воді. Навіть найупевненіші плавці можуть потрапити у ситуації, коли їм знадобиться кваліфікована допомога.

Безлюдні пляжі хороші тільки на картинках, на практиці виявляється, що купання самостійно є не менш небезпечним, чим запливи напідпитку. Любителів попірнати в темний час доби очікує ще одна небезпека – медузи й морські мешканці, які можуть викликати тимчасовий параліч кінцівок. Небезпечно знаходитися в морі вночі не лише на далеких відстанях, але і ходити по кромці води, адже хвилі прибивають до берега медуз.

Не варто упускати з уваги той факт, що вирушаючи до моря самостійно, є ризик того, що відсутність відпочивальника буде помічена після закінчення часу. Відсутність інформації й ненадання своєчасної допомоги – дві речі, міцно пов'язані з собою.

Правило 3

Не залишайте без нагляду дітей. Безпечність батьків – головна проблема дитячої смертності на воді. Саме тому, вирушаючи на відпочинок з малюками, будьте уважними. Реакція на небезпеку у дитини набагато повільніше, ніж у дорослого, тому не варто відпускати дитину в море саму, а також брати з собою в морі на матраці.

Традиційні забави на "бананах", мотоциклах, водних лижах і дельтапланах, ширяючих над морем, – розваги виключно для дорослих! Для дітей передбачені батути, надувні міста з басейнами невеликої глибини, атракціони й конкурси, влаштовані аніматорами.

Не варто забувати, що для дитини представляє небезпеку не лише вода, але і тривале перебування на сонці. Кращими годинами для прийняття повітряних і сонячних ванн з дитиною є ранній ранок або вечір перед заходом.

Правило 4

Дотримуйтеся режиму купання. Навіть у найжаркіший день знаходитися у воді рекомендується не більш 15 хвилин. За цей час температура тіла людини устигає опуститися до критичних відміток. Разом з падінням температури, в організмі сповільнюються обмінні процеси. У найбільшій небезпеці опиняються купальщики, що мають порушення здоров'я і діти, які на відміну від дорослих, швидше переохолоджуються.

Переохолодження є стресом для організму і змушує його діяти на захист власної життєдіяльності, провокуючи підвищення артеріального тиску. Порушення в терморегуляції робить вплив на роботу серцево-судинної системи та ЦНС, що може спровокувати короткочасні судоми литкових м'язів. У зоні ризику люди із зайвою вагою, оскільки саме вони найчастіше страждають від варикозу і порушень обміну речовин, а також мають гіршу фізичну форму.

Не варто заходити у воду і з метою охолодитися. Тіло, "просмажене" променями південного сонця, може неадекватно відреагувати на перепад температури довкілля. Зупинка серця і клінічна смерть – основні наслідки такого поводження з організмом.

Правило 5

Не сподівайтеся на надувні іграшки. Небезпека для людини, відпочиваючої на воді, представляють і плавальні засоби, серед яких не лише човни й водні мотоцикли, але і матраци та навіть надувні круги.

Варто пам'ятати, що при переохолодженні сили витрачаються швидше, і тому навіть фізично витривала людина не зможе протриматися у воді тривалий час. Саме тому, попри те, що круг призначений для порятунку, плавець, чиї сили закінчуються, може не дочекатися рятувальників.

Особливу небезпеку надувні засоби представляють на ділянках, де є природна або штучна течія. Найчастіше це місця впадання річок в морі, вихід з бухт або припортова територія. Також небезпечно запливати на матрацах на далекі відстань, де глибина до дна перевищує декілька метрів.

Правило 6

Шторм – не час для забав. Навіть слабке хвилювання може стати причиною того, що людина починає потопати. Особлива структура водної гладі, "9-й вал", про який забувають безтурботні відпочивальники, і морські мешканці, яких море приносить з собою, можуть стати причиною сумних подій.

У шторм не варто йти у воду навіть тим, хто вміє плавати, адже стихія у багато разів сильніше. Не варто забувати й про те, що в морі, що хвилюється, рятувальники бувають не такими моторними, як в штиль, і тому допомога тому, хто тонутиме у хвилях, може приспіти не відразу.

Правило 7

Не влаштовуйте змагань. "Показові" запливи на далекі відстані, ігнорування буйків, якими рятувальники обмежують зони для купання залежно від загальної обстановки і погодних умов, а також ігри, які можуть стати причиною паніки, – головні причини виникнення нештатних ситуацій на воді. Також уникайте пірнань в місцях з невідомим рельєфом дна.

Особливу небезпеку представляють рипові течії. Для цього виду природних явищ характерна висока швидкість пересування води, і тому в них багато купальщиків втрачають упевненість. Рекомендації рятувальників свідчать про те, що долати потік треба навскоси (спроби плисти назустріч хвилі або уздовж неї не увінчаються успіхом і швидко вибивають плавця з сил).

Правило 8

Не варто плавати там, де ловлять рибу. Зневага цією умовою може стати причиною поранення гачком. Також небезпечно запливати в місця, де є риболовні сіті (і хоча їх рідко встановлюють уздовж берега, ризик потрапити в пастку браконьєрів є у тих, хто купається на безлюдних зонах).

Украй небезпечним є пірнання з прогулянкових катерів, адже дуже часто рибалки заходять в море так само далеко, як і судна, що доставляють до місця підводного плавання любителів гострих відчуттів.

Правило 9

Купайтеся тільки в спеціально відведених місцях. Не секрет, що в море зливаються стічні води (недосвідчений купальщик іноді не розуміє, чому деякі ділянки прибережної території завжди небагатолюдні!), потрапляють олії та паливо. Також в морі можуть знаходитися інші речовини, небезпечні для людини.

На перший погляд, визначити якість води на відкритих територіях неможливо, і тому на прибережних територіях ведеться регулярний забір проб. Лабораторні дослідження (за допомогою хімічних реакцій) дозволяють виявити наявність патогенної флори.

Правило 10

Звертайте увагу на прапори та сповіщення рятувальників. Таблички, на яких написано "Купання заборонено", поступово замінюють міжнародні покажчики. Значення прапорів наступне:

  1. Зелений – купання дозволене. Покажчик говорить про те, що море спокійне, до берега не підходять медузи, а чистота води відповідає допустимим значенням. У деяких країнах зелений прапор замінюють білим.
  2. Жовтий – купання дозволене. Хвилювання моря зазвичай не перевищує 3-х балів, але усім пляжникам слід бути обережними. Відпочивальникам з дитиною треба бути гранично уважними.
  3. Червоний – заборона купання. Подвійний червоний (розділений тонкою білою смугою) сигналізує про те, що відпочинок на узбережжі можливий тільки на березі. Хвилювання моря може досягати 5-ти балів.
  4. Помаранчевий – купання обмежене. Прапор в цьому кольорі піднімають на щоглу при виникненні забруднення. Знаходитися і плавати в такій воді небезпечно, але відпочивати на пляжі не забороняється.

Також на щогли піднімають додаткові прапори. Так, чорно-білий стяг говорить відпочивальникам про те, що на території можуть бути серфінгісти. Поява чорного прапора на щоглі рятувального центру, попереджає відпочивальників про те, що до акваторії увійшли акули. Фіолетовий (чи темно синій) стяг сигналізує про наявність медуз і небезпечних морських тварин.

Блакитний прапор на флагштоку, який піднімають разом з сигнальним, означає те, що цей пляж визнаний кращим за міжнародними критеріями. Саме таким місцем є берегова лінія Затоки.

Відпочиваємо з дітьми: поради батькам

Плануючи відпочинок з дітьми будь-якого віку, дорослі повинні потурбуватися не лише про комфортний номер, але і про безпеку на морському узбережжі. Причому слід оцінювати ризики не лише ті, що пов'язані безпосередньо з морем, але й інші моменти, які можуть стати початком проблем.

Важливо розуміти, що кукурудза, креветки, випічка, солодощі та морозиво, які проносять по пляжу реалізатори, далеко не завжди зберігаються в належних умовах. Видима чистота тари, пакети, якими подають їжу, а також доброзичливість, з якою продавці пропонують смаколики, – не гарантія того, що вже через декілька годин у дитини не почнуться проблеми зі шлунком.

Що стосується води, то на відміну від дорослих, багато дітей не розуміють небезпеки, яку вона представляє. Навіть незначне хвилювання може спровокувати напад паніки у дитини, наслідком якої стане миттєва дезорієнтація в просторі. Батьки, які виходять на морське узбережжя з дітьми, повинні розуміти, що секунда розслаблення може коштувати життя малюкові.

Найкращим виходом в такій ситуації є стаціонарні басейни. У них не лише:

  • обладнуються спеціальні "дитячі" зони,
  • відсутні хвилі,
  • немає каменів, водоростей і течії,

але і робиться знезараження води, яке виключає кишкові захворювання. Територія навколо штучних водойм також є абсолютно безпечною для дитини. На відміну від бази відпочинку "Наталі", де можна забронювати номер різних категорій(від класичного до VIP), далеко не кожен готель може запропонувати своїм постояльцям користування басейном на території.

Відпочинок на морському узбережжі здатний подарувати не лише засмагу і гарний настрій, але й емоції, яких вистачить до наступної відпустки. Але щоб спогади були приємними, не порушуйте основні "заповіді" стихії та допомагайте тим, хто потребує допомоги, опинившись в небезпеці на воді!